Een familie rondom de veenwinning in de noordelijke provincies.
Op de foto links zie je hoe mijn grootvader Gerrit Akker turf aan boord brengt bij Hendrik Snip en zijn vrouw. Het is een mooie weergave van enerzijds de veenwinning die een belangrijke rol heeft gespeeld in de historie van de familie. Maar ook geeft het de sterke familieband weer met de andere families op deze blog, de familie Snip en Bouwes. Alle drie de families hebben gewerkt in de veenwinning van Groningen, Friesland en Drente in verschillende beroepen. Zoals veenarbeider, veenbaas, turfschipper, scheepsjager enz. Niet alleen zie je in het onderzoek naar mijn voorouders dat deze families bij dicht elkaar woonden, aangifte deden van geboorte en overlijden van familieleden als bekende of buurman of huwden met elkaar, maar je ziet ook dat er een grote verwantschap is met andere families die in de veenwinning werkten. Men werkte samen, hielp elkaar en trokken samen naar nieuwe werkgelegenheid en toekomst. En dat zie je terug op alle plaatsten waar mijn voorouders gewoond en gewerkt hebben.
Een hele sterke betrokkenheid.
De oudste voorvader.
Een hele sterke betrokkenheid.
De oudste voorvader.
Voor zover ik tot nu toe heb kunnen nagaan komen mijn verste voorouders uit Friesland. Uit de omgeving van Ureterp. Johannes Cornelis is de oudste bekende voorvader uit de Akker familie. Geboren rondom 1715. Johannes was arbeider en veenschipper en huwde met Geertje (Giertie) Steffens. Waarschijnlijk hebben Johannes en Geertje hun hele leven in Ureterp gewoond en geleefd. Maar of ze hier ook oorspronkelijk vandaan komen?
In de archieven heb ik aantoonbaar drie kinderen kunnen vinden; namelijk Steffen (1738), Jaapke (1739) en Trijntje (1742). Johannes en Geertje hebben echter vijf kinderen gehad want in 1749 bij de quotisatie, een belasting naar draagkracht, wordt aangegeven dat er vijf kinderen zijn.
Quotisatiekohieren 1749 Johannes Cornelis, Opsterland Plaats: Ureterp Omschrijving: arbeyder Gezin volw: 2 en kind: 5 Aanslag: 16 caroliguldern-9 stuivers -0 penningen |
Vermoedelijk zijn de andere twee kinderen Cornelis Johannes Voordewint en Klaas Johannes Klos. Beiden waren ook veenschipper in Ureterp , Idskenhuizen en Balk. Zie voor een verdere toelichting hun pagina's op deze blog.
Steven Johannes, de zoon van Johannes Cornelis.
Steffen Johannes de oudste zoon huwt met Antje Klases in 1762 en zij krijgen vijf kinderen Klaas, Johannes, Cornelis, Geertje en Halbe. Steffen is geboren en overleden in Ureterp, maar in de tussentijd heeft hij ook geruime tijd in Zevenhuizen bij Leek gewoond en gewerkt. Vermoedelijk ook als veenarbeider of als schipper. Hun zoons Halbe en Steven worden hier geboren en zullen ook in Zevenhuizen blijven. Zij trouwen beide met de dochters van Dielus Maans.
Steven keert later met de familie terug naar de omgeving van Haulerwijk en Donkerbroek samen met hun drie andere kinderen: Cornelis, Geertje en Johannes. Geertje trouwt in Haule met Andries Gjalts Turksma en zal terugkeren naar Leek. Cornelis en Johannes wonen in Donkerbroek en Haulerwijk.
De familienaam Akker.
Het zijn Klaas en Halbe Stevens Akker waar voor het eerst de achternaam AKKER wordt genoemd. In 1811 werd in Nederland de Burgelijke Stand ingevoerd. Zij hebben toen de familienaam aangenomen. Johannes Cornelis is dan al in 1808 overleden. De andere drie kinderen van Steven en Geertje,zullen de achternaam Klos aannemen in 1811. Net zoals hun vermoedelijke oom Klaas Johannes Klos. Bij de naamsaanneming tekent Halbe met de achernaam Aker. Als je dat voegt bij de naam Klos en ziet dat de aangetrouwde families Maans en Aakster schippersfamilies waren dan lijkt het alsof men heel dicht binnen deze beroepstak heeft gewerkt. Maar hoe precies is nog niet bekend. Wellicht wel een reden waarom van de kinderen van Steven Johannes geen doopakte te vinden is.
Kornelis Halbe Akker.
De zoon van Halbes Stevens Akker - Kornelis Halbe Akker - was arbeider en schipper en woonde in Leek en in Ooststellingwerf. Zijn kinderen, Cornelis, Roelf en Halbe zijn naar de regio Emmen getrokken om daar in de veenwinning te gaan werken en hebben ervoor gezorgd dat meerdere generaties hier woonden en werkten. Net zoals veel andere families waarmee de familie verwant was, zoals de families Schadenberg, Hoff en Hummel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten